Copilul nu mananca

Cu siguranta multi dintre voi v-ati intalnit cu aceasta problema, copilul refuza uneori sa manance. Noi am intampinat aceasta situatie inca din primele luni de viata, in jurul varstei de patru luni cand refuza biberonul si cu cat insistam mai mult cu atat se creea o presiune ceea ce provoca o aversiune fata de hranire.

Cand am vazut ca bebelusul refuza sa bea laptele am facut o pauza sau am incheiat masa. In cazul nostru, copilul a avut o perioada de aproximativ o luna in care a mancat mai putin decat era recoamndat.

In jurul varstei de doi ani, ne-am lovit din nou de aceasta problema, mai exact copilul nostru si-a pierdut orice interes fata de mancare, accepta foarte putine feluri de mancare ( lapte cu cereale, ciorba de legume, paine si singurul fruct banana).

Recomandarile pe care le-am primit din partea terapeutilor a fost sa incepem cu cantitati mai mici de mancare, iar timpul alocat pentru masa sa nu dureze mai mult de douazeci de minute.
De exemplu, la micul dejun ii puneam in farfurie mai multe alimente (o rosie chery, 3 masline, 1/2 omelata) printre care si ceva care stiam ca-i place (porumb). La fel continuam cu masa de pranz si cina ( diversificare in farfurie si cantitati mici).

Ce avea in farfurie copilul, aveam si noi. Este foarte important sa nu fortati copilul si sa nu-i oferiti desene pe telefon sau tableta deoarece va ajunge sa deschida gura ca un robotel ce nu stie ce mananca.

Mancarea trebuie sa fie o placere atunci cand o savuram. Pentru asta trebuie sa ajutam copilul sa cunoasca alimentele, sa ii respectam pofta de mancare si totodata poate sa devina artistul propriei sale farfurii gatind impreuna :).

Cateodata copilul poate asocia un aliment cu o stare fizica neplacuta (de exemplu varsaturi, reflux, gastric etc), iar noi trebuie sa reasociem acest aliment cu ceva favorabil.

Pentru noi a fost un drum lung si greu, dar cu rabdare am trecut peste si pot spune ca acum copilul a inceput sa guste din orice si sa aibe multe feluri de mancare preferate 🙂 .

Refuzul de a manca mai poate fi o cauza emotionala sau chiar o cauza medicala ( de ex. infectii virale, bacteriene, anemie, paraziti, etc) si cel mai bine este sa consultati medicul specialist pentru a va asigura ca totul este in regula.


Dragi mamici sa nu renuntati niciodata, aveti incredere in voi si in copilul vostru!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *